Bel ons op 075-6142342

Mail ons op contact@partyzaan.nl

Rookmachines: alles wat je moet weten

Een rookmachine, je kent ze vast wel. Vrijwel elke club of discotheek maakt gebruik van diverse effecten, waaronder een rookmachine! Rookmachines produceren aan de hand van een vloeistofje rook. Om een rookmachine te huren is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze mooie apparaten. In dit blog leggen we uit wat een rookmachine is, hoe het werkt en waarom je er een nodig heb voor een knallend feestje!

 

1. Wat is een rookmachine?

Voordat we precies uitleggen hoe een rookmachine werkt, is het handig om eerst te begrijpen wat het precies is. De naam verklapt natuurlijk al wat het is. Kortom, een rookmachine produceert gewoon “rook”. Rook is echter niet hetzelfde als rook van verbranding, het is een damp/mist die erg lijkt op rook. Rookmachines werden oorspronkelijk gebruikt om rook op te wekken in feestlocaties. De stoom die vrijkomt is ontworpen om het effect van feestverlichting te versterken. De rook maakt de straal beter zichtbaar.

2. Hoe werkt een rookmachine?

Elk type werkt totaal anders. De essentie van elke rookmachine is echter hetzelfde. Meestal is rook een verbrandingsproduct, maar rookmachines werken door verdamping. Water verandert van een vloeibare stof in een damp als het boven de 100 graden kookt. In principe is de situatie precies hetzelfde, maar er wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde vloeistof op basis van glycerol. De rookvloeistof wordt op het kookpunt (290 graden) gebracht, waardoor de vloeistof zo heet wordt dat je stoom krijgt. Door het hogere kookpunt duurt het ook langer voordat de rook eindelijk weer verdampt is waardoor de rook langer blijft. 

PartyZaan biedt zowel rookmachines als vloeistof aan!

3. Is rook van een rookmachine gevaarlijk?

Mistmachines zijn in principe niet gevaarlijk. De dampen die eruit komen zijn ongevaarlijk en moeten aan strenge normen voldoen. Wel worden de sproeiers waar de stoom uit komt erg heet. Raak het dus niet aan, dit kan ernstige brandwonden veroorzaken. Ook, hoewel het niet gaat om het verbranden van rook, is het raadzaam om aandacht te besteden aan rookmelders. Je rookmelder verdwijnt uit de rook van de rookmachine. Daarom kan je rookmelders het beste tijdelijk uitschakelen of verwijderen.

4. De voordelen van een rookmachine

Laten we beginnen met het feit dat rookmachines op zich al een heel mooi effect geven. Dit is voor velen reden genoeg om het te kopen. Maar er is nog een  belangrijke reden om rookmachines te gebruiken. Ze worden meestal gebruikt om lichteffecten te verbeteren. De rook weerkaatst het licht van het lichteffect, waardoor het licht beter zichtbaar is.

5. Welke rookvloeistof is nodig?

Er zijn veel verschillende rookvloeistoffen, van milieuvriendelijke vloeistoffen tot ultrageconcentreerde vloeistoffen. Vrijwel alle vloeistoffen zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar en laten bij correct gebruik geen residu achter.

Als je naar ons assortiment rookvloeistoffen kijkt, zal je zien dat de vloeistof in meerdere kleuren verkrijgbaar is. Kleuren maken het gemakkelijk om onderscheid te maken tussen bepaalde vloeistoffen, wanneer bubbler-vloeistof en mistvloeistof naast elkaar zijn, is het gemakkelijk om de fout te maken om de verkeerde te krijgen als ze er hetzelfde uitzien. Dankzij de kleur zorg je ervoor dat verschillende soorten vloeistoffen makkelijker van elkaar te onderscheiden zijn.