fbpx
Bel ons op 075-6142342
Bel ons op 075-6142342

Presentatie tips: Waar zet u de beamer?

Presentatie groot scherm speakers

Hoewel mensen soms vermoeden dat “een presentatie” altijd min of meer hetzelfde is, hebben wij vaak te maken met vele, variabele elementen. Denk hierbij aan omgevingslicht, hoe groot het publiek is, hoe groot het projectiescherm is en waar de beamer moet komen te staan. Over dit laatste valt een hoop te zeggen en dat is dan ook de reden voor dit blog.
Wilt u de beamer aan de achterkant van het scherm of aan de voorkant? En wilt u de beamer dan in de zaal (tussen de mensen) of vlak voor het scherm? In dit blog bespreken we globaal de keuzes en de voor- en nadelen van elke optie.
Voor advies met betrekking op uw eigen presentatie adviseren wij u contact op te nemen.

Beamer voor het scherm – long-throw

Bij deze opstelling staat de beamer minstens 2 meter van het scherm en projecteert deze van voren. Een long-throw beamer vóór het scherm plaatsen is handig voor directe controle, maar staat wat minder chique. De lichtopbrengst (en daarmee de helderheid van uw presentatie) is met deze opstelling hoog. Wanneer het belangrijk is om direct toegang te hebben tot de beamer – bijvoorbeeld voor het verplaatsen, in- en uitschakelen of focussen – is dit een goede keuze.

Er kleven echter ook een paar kleine nadelen aan deze opstelling. Het kan bijvoorbeeld als storend worden ervaren dat de beamer (half) in het publiek of gangpad staat. Dat kan zijn omdat in sommige gevallen het zicht op de presentatie wordt belemmerd door de beamer of door de kabels die dan door de zaal lopen.
Het grootste probleem is echter de schaduw die over de presentatie valt op het moment dat er iemand tussen de beamer en het scherm doorloopt. Vaak gebeurt dit (onbedoeld) door de presentator zelf, wanneer deze iets wil pakken of aanwijzen.

Voor ‘pop-up presentaties’ (kort, snel en niet heel chique) is dit een heel geschikte keuze.

krachtige beamer huren
Long-throw beamer voor het projectiescherm.

Beamer voor het scherm – short-throw

Hierbij staat de beamer op zeer korte afstand van het scherm (0,5 tot 1 meter). De short-throw beamer is voorzien van een speciale lens die heel breed projecteert. Deze opstelling geniet dezelfde voordelen als hierboven vermeld (directe controle, snel te plaatsen en verplaatsen), zonder dat de beamer “midden in het publiek” staat. Ook is het probleem met schaduwen vrijwel uitgesloten.

Vanwege de speciale lens zijn short-throw beamers doorgaans wel een stuk duurder dan hun long-throw broers.

Short throw beamer met scherm huren
Short-throw beamer voor het projectiescherm.

Beamer achter het scherm

Bij deze opstelling is de beamer onzichtbaar voor het publiek. De beamer straalt van achteren op het projectiescherm, waar een “doorzicht”-scherm in gespannen is. Dit is de meest stijlvolle oplossing en wordt meestal gebruikt bij professionele presentaties die een hele dag of meerdere dagen duren.

Helaas is er ook in deze opstelling geen ontkomen aan enkele nadelen. Zo gaat er aardig wat lichtopbrengst verloren wanneer u gebruik maakt van een doorzichtscherm. Dit houdt in dat u een krachtigere beamer nodig heeft om dezelfde helderheid als bij gebruik van een opzicht-projectiescherm te bereiken. Vrijwel altijd heeft een beamer met meer power een hoger prijskaartje.
Een ander nadeel kan de ruimte achter het scherm zijn. Elke beamer – short-throw of long-throw – heeft een bepaalde afstand van het scherm nodig, hoe klein die ook mag zijn. Deze ruimte is niet altijd aanwezig, bijvoorbeeld wanneer het projectiescherm bij voorkeur tegen een wand geplaatst moet worden. Er is dan onvoldoende ruimte om de beamer te plaatsen of het beeld recht en schermvullend te maken.

Presentatie groot scherm speakers
Presentatie met beamer achter het projectiescherm.

Beamer keuze afhankelijk van situatie

We hopen dat dit blog uw keuze voor de juiste beamer voor uw evenement iets eenvoudiger heeft gemaakt. Mocht u een vraag hebben die hier niet beantwoord is of wilt u gewoon iemand spreken over uw presentatie-wensen, ga dan voor direct contact met een van onze medewerkers.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp